Śledzie w pelerynie

Składniki

  • 4 spore filety śledziowe (matiasy)
  • 20 dag suszonych śliwek
  • oliwa lub dobry olej
  • garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich albo arachidowych
  • cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Śliwki namoczyć w wodzie (najlepiej po­zostawić je na noc), a następnie ugoto­wać w tej samej wodzie i odsączyć (płyn można wykorzystać na kompot).

Przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Migdały lub orzechy drobniutko posiekać (można kilka pozostawić do dekoracji), wymieszać ze śliwkami, dodając kilka łyżek oliwy i sok z cytryny.

Doprawić do smaku solą i cuk­rem.

Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki lub zwinąć, jak tradycyjne rolmopsy i spiąć wykałaczką.

Przełożyć do sala­terki i zalać sosem śliwkowym.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *