Śledzie w marynacie

Składniki

  • 50 dkg płatów śledziowych ( śledzia norweskiego ?a la łosoś?)
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 1/2 zielonego pora
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie

Sos: do 0,5 lub 0,75 szklanki oleju dodać jedną dużą łyżkę miodu, wcisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku, następnie wcisnąć sok z jednej cytryny.

Wszystko razem mieszać około 3-4 minuty.

Przygotowanie: śledzie pokroić w mniejsze kawałki około 3-4 cm, drobno posiekać natkę pietruszki, pora pokroić w cieniutkie talarki.

Wszystkie składniki przełożyć w słoiku na zmianę: śledź, pietruszka, por.

Na sam koniec zalać sosem i odstawić na dobę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *