Śledzie smażone

Składniki

  • 3 cytryny
  • 8 świeżych śledzi (200 g)
  • 100 g mąki
  • olej do smażenia
  • 8 liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 2 cebule
  • 1 l białego octu winnego
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

Jedną cytrynę wycisnąć. Na talerz wysypać trochę mąki. Sokiem cytrynowym skropić śledzie i obtoczyć je kilkakrotnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, stopniowo smażyć śledzie na brązowy kolor, po około 5 minut z każdej strony. Układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć tłuszcz.

Dwie pozostałe cytryny umyć pod gorącą wodą, wytrzeć, pokroić w plasterki. Usunąć pestki. W głębokiej misce lub naczyniu żaroodpornym układać warstwami na przemian śledzie i plastry cytryny, liście laurowe i ziarna gorczycy. Ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, zagotować z octem, przyprawą do ryb i solą. Następnie ostudzić i polać ułożone w naczyniu śledzie. Smażone śledzie pozostawić przykryte w lodówce przynajmniej 14 godzin.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *