Śledzie radziwiłłowskie

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych (matiasów lub rarytasów warszawskich)
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 pomarańcza
  • 4 goździki
  • 1 listek laurowy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • malutki kawałek kory cynamonowej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu

Przygotowanie

Ryby dokładnie umyć, osuszyć i po­kroić w dzwonka.

Pół szklanki wody z korzeniami i cukrem gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, a gdy płyn nabierze aromatu, przecedzić i wy­mieszać z winem.

Ponownie doprowa­dzić do wrzenia, wsypać umyte i pozba­wione ogonków rodzynki, pozostawić do ostudzenia.

Cebulę pokroić w cienkie plasterki i zblanszować, zanurzając na si­tku we wrzącej wodzie.

W czystych i wyparzonych, suchych słoikach układać warstwami śledzie i cebulę, zalać mary­natą i wstawić na noc (co najmniej) do lodówki.

Podawać danie przybrane plas­terkami pomarańczy i posypane posieka­ną natką.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *