Śledzie po żydowsku

Składniki

  • 4 duże filety śledziowe (matiasy)
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 3 cebule
  • szczypta ziół prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Mąkę przesiać i wymieszać z ziołami. Filety osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i maczać w śmietance, a następnie obtoczyć w mące z ziołami (pozostałej śmietanki nie wylewać). Cebulę drobno posiekać lub pokroić w cienkie plasterki. W natłuszczonej formie do zapiekania układać śledzie, posypać je cebulą, wiórkami zimnego masła i polać pozostałą śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 – 200°C) na około 30 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem świeżych bułeczek.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *