Składniki
- 4 duże filety śledziowe (matiasy)
- 1/2 szklanki śmietanki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 3 cebule
- szczypta ziół prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano
- sok z cytryny
Przygotowanie
Mąkę przesiać i wymieszać z ziołami. Filety osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i maczać w śmietance, a następnie obtoczyć w mące z ziołami (pozostałej śmietanki nie wylewać). Cebulę drobno posiekać lub pokroić w cienkie plasterki. W natłuszczonej formie do zapiekania układać śledzie, posypać je cebulą, wiórkami zimnego masła i polać pozostałą śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 – 200°C) na około 30 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem świeżych bułeczek.