Śledzie po wrocławsku

Składniki

  • 4 duże filety śledziowe (matiasy)
  • 1-2 łyżki przesianej mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • garść tartej bułki lub drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Filety podzielić na połowy, skropić so­kiem z cytryny i natrzeć pokruszonymi ziołami.

Zawinąć w folię spożywczą i wło­żyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Obtaczać w mące, maczać w lekko ubitych jajkach i panierować w tartej bułce lub drobno pokruszonych płatkach kukurydzia­nych.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać najlepiej ze świeżym pieczywem lub grzankami.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *