Śledzie po węgiersku

Składniki

  • 40 dag filetów śledziowych w oleju
  • 30 dag papryki konserwowej
  • 8,5 dag przecieru pomidorowego
  • 100 ml mleka
  • 5 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Śledzie moczyć w mleku przez pół godziny.

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na gorącym oleju, dodać pieczarki i paprykę ? również pokrojone w kostkę.

Dusić przez 15 minut dodając stopniowo: sól, pieprz, koncentrat pomidorowy.

Śledzie pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku i zalać sosem.

Potrawę podawać dobrze schłodzoną.

Można ozdobić kleksem ze śmietany i zieleniną według uznania.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *