Śledzie po łebsku

Składniki

  • 50 dag filetów ze świeżych śledzi
  • 50 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • sok z cytryny albo ocet winny lub jabłkowy
  • 2-3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie, oregano)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić na 2-3 części.

Natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami.

Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynaj­mniej na pół godziny.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, podobnie pokroić cebulę.

W płas­kim rondlu podgrzać oliwę i przekładać kawałki śledzia, plastry pomidorów i cebu­li.

Podlać 2-3 łyżkami wody i dusić do miękkości.

Podawać z ziemniakami z wody lub puree.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *