Składniki
- 50 dag filetów ze świeżych śledzi
- 50 dag pomidorów
- 2 cebule
- sok z cytryny albo ocet winny lub jabłkowy
- 2-3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie, oregano)
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić na 2-3 części.
Natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, podobnie pokroić cebulę.
W płaskim rondlu podgrzać oliwę i przekładać kawałki śledzia, plastry pomidorów i cebuli.
Podlać 2-3 łyżkami wody i dusić do miękkości.
Podawać z ziemniakami z wody lub puree.