Śledzie po flamandzku

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 średnie cebule
  • cytryna
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier do smaku

Przygotowanie

Śledzie dobrze wymoczyć, oczyścić  z ości, obrać ze skóry, wypłukać, podzielić na połówki.

Cebulę obrać, opłukać, poszatkować i ugotować.

Połówki śledzia układać w słoiku przekładając cebulą.

Wino  zagotować z cukrem i przyprawami, ostudzić.

Do ostudzonego wcisnąć sok z cytryny, dodać oliwę , posiekaną pietruszkę, wymieszać, zalać śledzie, postawić w chłodnym miejscu.

Spożywać następnego dnia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *