Śledzie po białostocku

Składniki

  • 1 kg świeżych filetów śledziowych
  • 2-3 kwaskowate jabłka
  • 1-2 czerstwe bułki
  • 8 jajek
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

Śledzie umyć, osuszyć i posiekać.

Bułkę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje, odcisnąć i drobno pokruszyć.

Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skro­pić octem winnym, aby nie ściemniały.

Żółtka lekko ubić (jak na omlet) z solą i pieprzem.

Śledzie, rozdrobnioną bułkę i jabłka wymieszać z żółtkami.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Wymie­szać z masą śledziową.

Masę rybną de­likatnie przełożyć do natłuszczonej i wy­sypanej tartą bułką foremki do zapiekania.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 45 minut.

Przed podaniem pokroić w kwadraty.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *