Składniki
- 1 kg świeżych filetów śledziowych
- 2-3 kwaskowate jabłka
- 1-2 czerstwe bułki
- 8 jajek
- ocet winny
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do formy
Przygotowanie
Śledzie umyć, osuszyć i posiekać.
Bułkę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje, odcisnąć i drobno pokruszyć.
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić octem winnym, aby nie ściemniały.
Żółtka lekko ubić (jak na omlet) z solą i pieprzem.
Śledzie, rozdrobnioną bułkę i jabłka wymieszać z żółtkami.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Wymieszać z masą śledziową.
Masę rybną delikatnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki do zapiekania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 45 minut.
Przed podaniem pokroić w kwadraty.