Śledź w śmietanie

Składniki

  • opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
  • 1 duża cebula
  • 2 duże, kwaskowe jabłka
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • listki pietruszki
  • sok z cytryny
  • plasterki cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Odsączone z zalewy filety lekko obsuszyć, podzielić na zgrabne porcje i układać na półmisku, grzbietem do góry.

Skropić sokiem z cytryny według własnych upodobań smakowych.

Przygotowanie sosu: do śmietany dodać utarte na grubej, jarzynowej tarce jabłka (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), bardzo drobno posiekaną cebulę, całość przy­prawić do smaku.

Śledzie polać sosem, całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 2-3 godziny.

Przed podaniem przybrać zieleniną i plasterkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *