Śledź pod pierzyną

Składniki

  • 50 dag solonych filetów śledziowych – najlepiej popularnych matiasów
  • 3 średnie cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • średnie buraki
  • 3 średnie marchewki
  • 4 jajka
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • 1 większy słoik majonezu

Przygotowanie

Jeśli używamy tradycyjnych solonych śle­dzi, należy je uprzednio wymoczyć – naj­lepiej w mleku. Jeśli korzystamy z coraz popularniejszych matiasów – wystarczy tyl­ko wyjąć je z opakowania.

Jajka ugotować na twardo. Marchewkę, buraki i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Na dnie szklanej, dość wysokiej salaterki lub zwyczajnej tortownicy układać warst­wami poszczególne składniki, a każdą ko­lejną warstwę lekko posolić i polać majo­nezem.

Najpierw ułożyć warstwę pokrojo­nych w kostkę śledzi, skropić sokiem z cyt­ryny i posypać posiekaną natką. Następnie posypać drobno posiekanymi lub utartymi na tarce jarzynowej cebulami.

Kolejną war­stwę stanowią drobno posiekane 2 jajka. Na nich układać warstwę utartej na jarzy­nowej tarce marchewki, następnie warstwę utartych na tarce z bardzo grubymi otwora­mi ziemniaków, posypanych posiekaną na­tką, oraz warstwę utartych buraków, pola­nych sokiem z cytryny, i kolejne dwa poszatkowane jajka.

Posypać posiekaną natką i z wierzchu polać majonezem. Sałatka powinna wyglądać jak tort – można przy­brać ją zielonymi łodyżkami natki pietru­szki czy cząstkami jajek. Przed podaniem ?śledzia pod pierzyną” należy wstawić do lodówki na najwyższą półkę – przynajmniej na cztery godziny.

Podawać sałatkę podzie­loną na porcje niczym tort, najwygodniej posługiwać się przy tym łopatką do tortu.

Jest to bardzo smaczne i efektowne danie, które pięknie wygląda na wigilijnym stole i może zastąpić z powodzeniem tradycyjną sałatkę jarzynową.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *