Składniki
- 50 dag solonych filetów śledziowych – najlepiej popularnych matiasów
- 3 średnie cebule
- 3 duże ziemniaki
- średnie buraki
- 3 średnie marchewki
- 4 jajka
- posiekana natka pietruszki
- sok z cytryny
- 1 większy słoik majonezu
Przygotowanie
Jeśli używamy tradycyjnych solonych śledzi, należy je uprzednio wymoczyć – najlepiej w mleku. Jeśli korzystamy z coraz popularniejszych matiasów – wystarczy tylko wyjąć je z opakowania.
Jajka ugotować na twardo. Marchewkę, buraki i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Na dnie szklanej, dość wysokiej salaterki lub zwyczajnej tortownicy układać warstwami poszczególne składniki, a każdą kolejną warstwę lekko posolić i polać majonezem.
Najpierw ułożyć warstwę pokrojonych w kostkę śledzi, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Następnie posypać drobno posiekanymi lub utartymi na tarce jarzynowej cebulami.
Kolejną warstwę stanowią drobno posiekane 2 jajka. Na nich układać warstwę utartej na jarzynowej tarce marchewki, następnie warstwę utartych na tarce z bardzo grubymi otworami ziemniaków, posypanych posiekaną natką, oraz warstwę utartych buraków, polanych sokiem z cytryny, i kolejne dwa poszatkowane jajka.
Posypać posiekaną natką i z wierzchu polać majonezem. Sałatka powinna wyglądać jak tort – można przybrać ją zielonymi łodyżkami natki pietruszki czy cząstkami jajek. Przed podaniem ?śledzia pod pierzyną” należy wstawić do lodówki na najwyższą półkę – przynajmniej na cztery godziny.
Podawać sałatkę podzieloną na porcje niczym tort, najwygodniej posługiwać się przy tym łopatką do tortu.
Jest to bardzo smaczne i efektowne danie, które pięknie wygląda na wigilijnym stole i może zastąpić z powodzeniem tradycyjną sałatkę jarzynową.