Śledź po kaszubsku

Składniki

  • 1 kg śledzi małosolnych
  • 1 kg cebuli
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l oleju
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Śledzie wymoczyć w wodzie.

Cebulę pokroić w półksiężyce.

Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć.

Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka.

Następnie ostudzić sos.

Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu.

Wszystkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem.

Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *