Składniki
- 40 dag filetów ze śledzia norweskiego matias
- cukinia
- bakłażan
- cebula
- kolorowy pieprz
- sól
- oliwa
- cytryna
- chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka tymianku
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- 7 kaparów
- 2 suszone pomidory
- kilka gałązek bazylii
Przygotowanie
Tymianek umyć, osuszyć, posiekać. Chili oczyścić z pestek, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pół cytryny obrać, pokroić w plasterki.
Tymianek, chili, czosnek i cytrynę połączyć z 5 łyżkami oliwy i cukrem. Filety pokroić, zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Obraną cebulę, bakłażan i cukinię pokroić w plastry, ułożyć na blasze, posypać pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny i oliwą, piec w 180 st., aż się zrumienią. Zmiksować ocet, 4 łyżki oliwy, miód, bazylię, kapary, suszone pomidory. Śledzie osączyć, ułożyć na talerzu, dodać warzywa, polać sosem.