Śledź norweski z pieczonymi warzywami

Składniki

  • 40 dag filetów ze śledzia norweskiego matias
  • cukinia
  • bakłażan
  • cebula
  • kolorowy pieprz
  • sól
  • oliwa
  • cytryna
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka tymianku
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 7 kaparów
  • 2 suszone pomidory
  • kilka gałązek bazylii

Przygotowanie

Tymianek umyć, osuszyć, posiekać. Chili oczyścić z pestek, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pół cytryny obrać, pokroić w plasterki.

Tymianek, chili, czosnek i cytrynę połączyć z 5 łyżkami oliwy i cukrem. Filety pokroić, zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Obraną cebulę, bakłażan i cukinię pokroić w plastry, ułożyć na blasze, posypać pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny i oliwą, piec w 180 st., aż się zrumienią. Zmiksować ocet, 4 łyżki oliwy, miód, bazylię, kapary, suszone pomidory. Śledzie osączyć, ułożyć na talerzu, dodać warzywa, polać sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *