Składniki
- 40 dag filetów z solonego śledzia norweskiego
- pęczek rzodkiewki
- pęczek cebuli ze szczypiorem
- 10 dag marynowanych grzybów
- 10 dag korniszonów
- 10 dag pomidorów
- pęczek koperku
- łyżeczka musztardy diżońskiej
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety wymoczyć, osuszyć, pokroić w paski, po czym zwinąć w ruloniki. Cebule i rzodkiewki oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ posiekać. Korniszony pokroić w drobną kostkę, grzybki podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa wymieszać.
Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Sok z cytryny połączyć z solą oraz pieprzem, dodać musztardę i koperek, wymieszać na gładki sos.
Sosem polać warzywa, wymieszać. Śledzie ułożyć na półmisku, przykryć sałatką.