Śledź marynowany z fasolą i jabłkiem

Składniki

  • 6 płatów śledziowych, solonych
  • 1 duże jabłko
  • 15 dag fasoli białej, drobnej
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 opakowanie śmietany (lub jogurt naturalny)

Marynata:

  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • 1 kieliszek wina białego, wytrawnego
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól

Przygotowanie

Fasolę wymoczyć co najmniej kilka godzin.

Ugotować z solą i odrobiną masła.

Śledzie namoczyć w mleku.

Po wymoczeniu wypłukać je w wodzie.

Przygotowanie marynaty: cienko skrojoną w talarki cebulę włożyć do gotującej się wody na 10 minut.

Po tym czasie odcedzić i odłożyć cebulę do ostygnięcia.

Do smaku dołożyć przyprawy, sól i cukier.

Dolać ocet i gotować jeszcze przez 10 minut.

Gdy marynata ostygnie dodać sok z cytryny i wino do smaku.

Do jednego naczynia włożyć cebulę i zalać marynatą.

Do drugiego śledzie pokrojone na porcje, jakimi będą układane na półmisku.

Zakryć i włożyć do lodówki na dobę.

Bezpośrednio przed podaniem obrane jabłko pokroić na drobne cząstki.

Śmietanę doprawić do smaku cukrem, solą i cytryną.

Fasolę posolić i wymieszać z kilkoma kroplami oliwy.

Wszystko razem podać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *