Sardynki z nadzieniem ziołowym

Składniki

  • 500 g sardynek
  • 50 g startego parmezanu
  • 80 g bułki bez skórki
  • 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
  • 1/2 łyżki drobno posiekanego oregano
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz biały
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Dwoma palcami ukręcić głowy świeżych ryb  (w razie potrzeby można je trochę nadciąć nożem i usunąć z nich wnętrzności).

Rybki naciąć od strony brzucha, rozłożyć, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, osączyć i osuszyć papierem kuchennym.

Aby przygotować nadzienie należy wymieszać tarta bułkę z serem, czosnkiem i ziołami, całość doprawić solą i pieprzem.

Dodać odrobinę oliwy i dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Połowę sardynek ułożyć na blacie, rozłożyć je wewnętrzną stroną do góry i równomiernie posmarować nadzieniem.

Każdą rybkę obłożyć drugą, wewnętrzna stroną do dołu.

Tak przygotowane rybki ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce do pieczenia i zapiekać 10-12 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *