Składniki
- 500 g sardynek
- 50 g startego parmezanu
- 80 g bułki bez skórki
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
- 1/2 łyżki drobno posiekanego oregano
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz biały
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Dwoma palcami ukręcić głowy świeżych ryb (w razie potrzeby można je trochę nadciąć nożem i usunąć z nich wnętrzności).
Rybki naciąć od strony brzucha, rozłożyć, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, osączyć i osuszyć papierem kuchennym.
Aby przygotować nadzienie należy wymieszać tarta bułkę z serem, czosnkiem i ziołami, całość doprawić solą i pieprzem.
Dodać odrobinę oliwy i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Połowę sardynek ułożyć na blacie, rozłożyć je wewnętrzną stroną do góry i równomiernie posmarować nadzieniem.
Każdą rybkę obłożyć drugą, wewnętrzna stroną do dołu.
Tak przygotowane rybki ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce do pieczenia i zapiekać 10-12 minut.