Sandacz z rusztu

Składniki

  • 8 filetów z sandacza ze skórą (każdy około 15 dag)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Marynata:

  • 5-6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki sproszkowanej łagodnej papryki
  • kilka kropli sosu tabasco
  • po łyżeczce cukru i soli

Przygotowanie

Składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Umyte i starannie osuszone filety nasmarować marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki.

Następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Jeszcze raz nasmarować marynatą i ułożyć na rozgrzanym ruszcie.

Piec po 5?6 minut z każdej strony, smarując w trakcie pieczenia marynatą.

Gotowego sandacza jeść z ziemniakami upieczonymi w folii, surowymi warzywami i ziołowym sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *