Sandacz w galarecie

Składniki

  • 1 kg sandacza
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 białka jaj kurzego
  • 2 łyżki stołowe octu
  • 2 łyżeczek żelatyny
  • 2 listki laurowe
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • liście sałaty do dekoracji

Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać i opłukać zalać wrzącą wodą, posolić, dodać odrobinę cukru i gotować.

Oczyszczoną umytą i pokrojoną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut.

Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową.

Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody.

Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę.

Podgotować na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje, przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę.

Na dno formy wyłożyć liście sałaty, pokrojona w plasterki marchewkę, odrobinę groszku konserwowego, połówki jaja na twardo i wlać połowę wywaru.

Wstawić do lodówki, a gdy się zastali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcję ryby i zalać pozostałym wywarem.

Ponownie wstawić do zastygnięcia.

Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie i przechylając ją wyłożyć zawartość na półmisku.

Udekorować cząsteczkami cytryny.

Podawać z dodatkiem pieczywa.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *