Sandacz po kaszubsku

Składniki

  • 80 dag filetów z sandacza
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • mały por
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w słupki.

Cebulę posiekać.

Pora pokroić w piórka.

rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.

Następnie wrzucić pozostałe warzywa i ziele angielskie,liście laurowe, po szczypcie soli i pieprzu.

Chwilę smażyć, potem wlać wino i dusić na małym ogniu przez 10 minut,mieszając.

W tym czasie rybę obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączyć na papierowym ręczniku.

Z ostygniętych warzyw wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.

Wlać wymieszaną ze szczyptą soli śmietanę i wymieszać.

Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania i ułożyć na niej duszone warzywa.

Zapiekać w temp. 200°C przez 10 minut.

Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *