Składniki
- 1 sprawiony sandacz
- 1 szklanka kuskusu
- 1 papryka żółta
- rukola
- sos sojowy
- olej z pestek winogron
- bazylia czerwona i cynamonowa
- listek limonki kafir
- sok z 1 limonki
- kurkuma
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Sandacza naciąć w kilku miejscach.
Polać sokiem z 1/2 limonki, sosem sojowym, olejem, posypać solą i pieprzem, z zewnątrz i wewnątrz.
Do środka ryby włożyć pokruszony listek limonki, listki bazylii, na zewnątrz też położyć zioła.
Zawinąć w folię do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Kuskus zalać jedną szklanką wrzątku z kurkumą i sosem sojowym.
Po kilku minutach wymieszać, dodać sok z 1/2 limonki, pieprz, listki rukoli, bazylii i pokrojoną w kostkę paprykę.
Rybę podawać z kuskusem.