Sandacz pieczony z kuskusem

Składniki

  • 1 sprawiony sandacz
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 papryka żółta
  • rukola
  • sos sojowy
  • olej z pestek winogron
  • bazylia czerwona i cynamonowa
  • listek limonki kafir
  • sok z 1 limonki
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Sandacza naciąć w kilku miejscach.

Polać sokiem z 1/2 limonki, sosem sojowym,  olejem, posypać solą i pieprzem, z zewnątrz i wewnątrz.

Do środka ryby włożyć pokruszony listek limonki, listki bazylii, na zewnątrz też położyć zioła.

Zawinąć w folię do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.

Kuskus zalać jedną szklanką wrzątku z kurkumą i sosem sojowym.

Po kilku minutach wymieszać, dodać sok z 1/2 limonki, pieprz, listki rukoli, bazylii i pokrojoną w kostkę paprykę.

Rybę podawać z kuskusem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *