Składniki
- 1 kg sandacza
- 5 białych cebul
- 750 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 8 oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżka kaparów
- szczypta szafranu
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Sandacza sprawić, opłukać, pokroić na kawałki lub dzwonka, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut.
Płaskim garnku roztopić masło i ułożyć sandacza.
Cebule obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, wycisnąć z nich cały sok i polać nim rybę.
Dusić ja w soku cebulowym przez 8-10 minut.
Następnie zalać sandacz śmietaną i dusić na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
Dodać oliwki, kapary i kilka plasterków cytryny obranej ze skórki.
Szafran zalać 2 łyżkami wrzątku, odstawić na 5 minut, płyn odcedzić i dodać do sosu.
Zagotować, sandacza przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kluskami francuskimi.