Sandacz duszony z cebulą

Składniki

  • 1 kg sandacza
  • 5 białych cebul
  • 750 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 8 oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypta szafranu
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Sandacza sprawić, opłukać, pokroić na kawałki lub dzwonka, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut.

Płaskim garnku roztopić masło i ułożyć sandacza.

Cebule obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, wycisnąć z nich cały sok i polać nim rybę.

Dusić ja w soku cebulowym przez 8-10 minut.

Następnie zalać sandacz śmietaną i dusić na bardzo małym ogniu przez 30 minut.

Dodać oliwki, kapary i kilka plasterków cytryny obranej ze skórki.

Szafran zalać 2 łyżkami wrzątku, odstawić na 5 minut, płyn odcedzić i dodać do sosu.

Zagotować, sandacza przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kluskami francuskimi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *