Sałatka śledziowa z owocami

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 1 ogórek
  • 4 brzoskwinie
  • 6 pomidorów
  • 6 truskawek
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 8 filetów z matiesów
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu
  • 125 g śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Rozdzielić liście sałaty, umyć, otrząsnąć z wody, rozerwać na mniejsze kawałki łatwe do spożycia, przełożyć do dużej salaterki. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, dodać do sałaty.

Brzoskwinie i pomidory naciąć przy ogonku na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jedne i drugie przepołowić, usunąć pestki, miąższ pokroić w cienkie wiórki.

Truskawki i rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Filety z matiesów osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzeczne paseczki. Przygotowane składniki przełożyć do salaterki, wymieszać.

Przyrządzić dressing: W tym celu zmiksować majonez, jogurt, śmietanę i mleko, doprawić musztardą, solą i sokiem z cytryny. Polać z wierzchu sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać. Jajko obrać i poszatkować. Sałatkę rozdzielić, podawać w miseczkach przybraną natką pietruszki i jajkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *