Składniki
- 1 główka sałaty
- 1 ogórek
- 4 brzoskwinie
- 6 pomidorów
- 6 truskawek
- pół pęczka rzodkiewek
- 8 filetów z matiesów
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu
- 125 g śmietany
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka musztardy
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Rozdzielić liście sałaty, umyć, otrząsnąć z wody, rozerwać na mniejsze kawałki łatwe do spożycia, przełożyć do dużej salaterki. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, dodać do sałaty.
Brzoskwinie i pomidory naciąć przy ogonku na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jedne i drugie przepołowić, usunąć pestki, miąższ pokroić w cienkie wiórki.
Truskawki i rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Filety z matiesów osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzeczne paseczki. Przygotowane składniki przełożyć do salaterki, wymieszać.
Przyrządzić dressing: W tym celu zmiksować majonez, jogurt, śmietanę i mleko, doprawić musztardą, solą i sokiem z cytryny. Polać z wierzchu sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać. Jajko obrać i poszatkować. Sałatkę rozdzielić, podawać w miseczkach przybraną natką pietruszki i jajkiem.