Składniki
- 4 filety śledziowe
- 100 g marynowanych grzybków
- 100 g ogórków konserwowych
- 100 g czerwonej marynowanej papryki
- 1 cebula
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem, każdy z nich pokroić na 4-5 części. Grzybki, ogórki i papryki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki łatwe do spożycia. Cebulę obrać, przepołowić, drobno pokroić. Wszystko włożyć do miski, wymieszać.
Przyrządzić dressing: olej wymieszać z rozmarynem i cukrem, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować na 1 dzień przed podaniem, aby składniki dobrze się przegryzły.