Sałatka śledziowa z grzybkami i papryką

Składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 100 g marynowanych grzybków
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 100 g czerwonej marynowanej papryki
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem, każdy z nich pokroić na 4-5 części. Grzybki, ogórki i papryki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki łatwe do spożycia. Cebulę obrać, przepołowić, drobno pokroić. Wszystko włożyć do miski, wymieszać.

Przyrządzić dressing: olej wymieszać z rozmarynem i cukrem, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotować na 1 dzień przed podaniem, aby składniki dobrze się przegryzły.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *