Rybka po żoliborsku

Składniki

  • 50 dag filetów z ryb morskich
  • 1-2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • tarta bułka
  • duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, oregano)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Filety skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, filety rozgnieść widelcem, wymieszać z cebulą, posiekaną zieleniną, mąką i jajkiem.

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę tartej bułki.

For­mować niewielkie kotleciki, obtaczać w tar­tej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor, najlepiej w głębokim tłuszczu (moż­na smażyć także w mniejszej ilości tłuszczu – jednak wtedy kotleciki powinny być bar­dziej płaskie).

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *