Rybka po słupsku

Składniki

  • 80 dag filetów z ryb morskich (mogą być kostki)
  • 3 spore cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, rzeżucha)
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Cytryny wyszorować i sparzyć wrzącą wodą.

Z jednej zetrzeć skórkę i wycis­nąć sok, z drugiej tylko wycisnąć sok.

File­ty umyć i ułożyć w salaterce, zalać sokiem cytrynowym i posypać startą skórką oraz połową posiekanej zieleniny, dobrze wy­mieszać.

Przykryć folią spożywczą i wsta­wić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a jeszcze lepiej na noc.

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, utrzeć z solą i pie­przem i natrzeć wyjęte z marynaty filety.

Obsmażyć na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony) na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Usmażone filety ułożyć w natłusz­czonej formie do zapiekania.

Pozostałą cyt­rynę pokroić w plasterki, ułożyć na filetach i zalać cytrynową marynatą.

Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180-200°C).

Przed podaniem obficie posypać pozostałą zieleniną.

Podawać z ryżem ugo­towanym na sypko w wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy lub przyprawy curry i ły­żeczki soku z cytryny.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *