Rybka po braniewsku

Składniki

  • 50-60 dag filetów lub niepanierowanych kostek z dorsza lub morszczuka
  • 40 dag kwaskowatych jabłek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (majeranek, zioła prowansalskie)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)

Przygotowanie

Filety podzielić na porcje, natrzeć sokiem z cytryny i suszonymi ziołami prowansalskimi, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na go­dzinę, a następnie usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na łyżce tłuszczu.

Jabłka obrać i pokroić w plastry, usuwając gniazda na­sienne.

Skropić sokiem z cytryny, posypać majerankiem i szczyptą cukru, udusić na maśle.

W płaskim rondlu ułożyć warstwę cebuli, na niej jabłka, a na wierzchu usma­żone filety i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Doprawić.

Podawać najlepiej z ziemniakami (mogą być frytki) lub ryżem na sypko.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *