Ryba zapiekana w sosie chrzanowym

Składniki

  • 1 kg ryby
  • 2 łyżki utartego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany lub 1/2 mleka i śmietany
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Rybę posolić i ułożyć na żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem.

Powierzchnię ryby posmarować pozostałym masłem, wstawić do gorącego piekarnika i szybko zrumienić.

Wyjąć, zalać sosem przyrządzonym w ten oto sposób: mąkę wymieszać ze śmietaną, podgrzewać do zgęstnienia, wymieszać z żółtkami, dodać połowę chrzanu, posolić i dodać odrobinę cukru.

Zalaną sosem rybę wstawić ponownie do piekarnika i posypać pozostałym chrzanem.

Zrumienić.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

1 Comment

  1. zygmunt76

    Bardzo ciekawy przepis, tego właśnie szukałem. Muszę go wypróbować w najbliższym czasie.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *