Składniki
- dowolna ilość mrożonych filetów rybnych (panga, mintaj)
- curry
- pieprz cayenne
- sól
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżki)
- masło (ok. pół kostki)
Przygotowanie
Filety rozmrażamy, dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Osączamy na papierowym ręczniku kuchennym i przekładamy na talerz. Każdy kawałek ryby z obu stron solimy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, obficie nacieramy curry i posypujemy pieprzem cayenne (niezbyt dużo). Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut w chłodne miejsce, aby ryba dobrze przeszła aromatem przypraw.
Naczynie żaroodporne (wielkość w zależności od ilości ryb) smarujemy masłem, układamy filety rybne, a na nich paseczki masła. Naczynie (bez przykrycia) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 °C.
Zapiekamy 15-20 minut, aż ryba się zrumieni. Podajemy z frytkami lub ziemniakami (pieczonymi albo puree) i dowolną ulubioną surówką.
Przed pieczeniem filety rybne możemy posypać drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
W ?bogatszej” wersji na podpieczonych filetach możemy ułożyć pokrojone w plasterki i podduszone na oleju pieczarki i całość posypać startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.