Ryba z kurkami

Składniki

  • 75 dag mrożonych filetów z ryby morskiej
  • przyprawa do ryb
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz i bułka tarta do naczynia żaroodpornego

Sos:

  • 20 dag kurek
  • po łyżce mąki pszennej i masła
  • szklanka mleka
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Zagotować litr wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym.

Do wrzątku włożyć rybę, goto­wać 5 minut na bardzo małym ogniu, posolić.

Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru, ostudzić, oprószyć przyprawą do ryb.

Mąkę wymieszać z mlekiem.

Kurki oczyścić, opłukać, osączyć.

Masło roztopić, podsmażyć kurki (5-7 minut).

Zdjąć z ognia i wlać mleko z mąką, zagotować, stale mieszając.

Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpor­nym, zalać sosem.

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Posypać natką, podawać natychmiast.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *