Ryba w sosie cytrynowym

Składniki

  • 4 filety z dowolnej ryby (byle nie panga)
  • 2 cytryny
  • 4 łodyżki estragonu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jedną cytrynę umyć i zetrzeć skórkę.

Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok.

Drugą cytrynę obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.

Filety umyć, osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) i skropić so­kiem z cytryny.

Na patelni rozgrzać masło z olejem, włożyć posie­kany estragon, łyżeczkę skórki, kawałki cytryny i resztę soku z pierwszej cytryny.

Dodać troszkę cukru i pieprzu i dusić kilka minut.

Na tak przygotowany sos kłaść filety rybne i usmażyć z każdej strony.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *