Składniki
- 4 filety z dorsza
- 25 dag zielonego agrestu
- 3 łyżki oliwy
- 6 dag cukru
- 2 dag masła
- 1 łyżeczka szczawiu lub szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem.
W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody.
Powoli podgrzewać dopóki agrest sią nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa.
Masą agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masą.
Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor.
Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwą.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę.
Usmażyć rybę na złoto.
Polać ciepłym sosem agrestowym.
Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem i posypać szczypiorkiem.