Ryba w sosie agrestowym

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 25 dag zielonego agrestu
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 dag cukru
  • 2 dag masła
  • 1 łyżeczka szczawiu lub szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem.

W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody.

Powoli podgrzewać dopóki agrest sią nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa.

Masą agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem.

Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masą.

Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor.

Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwą.

Na patelni mocno rozgrzać oliwę.

Usmażyć rybę na złoto.

Polać ciepłym sosem agrestowym.

Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem i posypać szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *