Ryba w cieście naleśnikowym

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych (panga, mintaj, morszczuk)
  • 3 cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek octu
  • 3 łyżki keczupu
  • mały przecier pomidorowy
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko

Przygotowanie

Godzinę przed smażeniem doprawiamy rybę solą i pieprzem. Cebule kroimy w talarki i smażymy. Ogórki i paprykę kroimy w paski. Zalewę zagotowujemy i studzimy.

Robimy ciasto naleśnikowe, obtaczamy rybę i smażymy. Układamy warstwowo: ryba – cebula – ogórki – papryka. Każdą warstwę zalewamy ciepłą zalewą. Ryba najlepsza jest następnego dnia.

Po usmażeniu warto osączyć rybę na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Do ciasta naleśnikowego najlepiej użyć gazowanej wody mineralnej. Ciasto najlepiej rozbić trzepaczką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *