Ryba po polsku

Składniki

  • 1 kg ryby
  • 0,5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę oskrobać z łusek, oprawić, odkrajać płetwy i głowę, pokroić na dzwonka.

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, wrzucić do rondla z wrzącą wodą, osolić.

Gotować przez 20 minut, po czym dodać przyprawy.

Włożyć rybę, przykryć, ugotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Jajka ugotowane na twardo posiekać, masło stopić, wymieszać z posiekaną pietruszką i jajkami, zagrzać.

Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, posypać je mieszanką jajek z posiekaną zieloną pietruszką, ozdobić listkami pietruszki i cząstkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *