Składniki
- 1 kg ryby
- 0,5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rybę oskrobać z łusek, oprawić, odkrajać płetwy i głowę, pokroić na dzwonka.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, wrzucić do rondla z wrzącą wodą, osolić.
Gotować przez 20 minut, po czym dodać przyprawy.
Włożyć rybę, przykryć, ugotować na wolnym ogniu około 15 minut.
Jajka ugotowane na twardo posiekać, masło stopić, wymieszać z posiekaną pietruszką i jajkami, zagrzać.
Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, posypać je mieszanką jajek z posiekaną zieloną pietruszką, ozdobić listkami pietruszki i cząstkami cytryny.