Ryba po litewsku

Składniki

  • 1 kg ryby np. pangi
  • 5-6 ziemniaków
  • 1/4 szklanki keczupu
  • 1/4 szklanki majonezu
  • mąka pszenna
  • 2-3 jajka
  • słodka papryka
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie w mundurkach i odstawić do wystudzenia.

Rybę osolić i opieprzyć, obtoczyć w mące, a następnie panierować w jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie sosu: majonez połączyć z keczupem, dodać sól, pieprz, oregano, słodką paprykę, całość dokładnie wymieszać, aby powstał jednolity sos.

Następnie folię aluminiową pociąć na kwadraty średniej wielkości.

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki.

Na foli ułożyć 2-3 plasterki ziemniaków, następnie na ziemniaki ułożyć po kawałku usmażonej wcześniej ryby.

Całość zalać kilkoma łyżkami sosu majonezowego.

Następnie folię zawinąć tak, aby powstały takie małe placuszki.

Ułożyć je na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez 20 minut.

Podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *