Ryba po angielsku

Składniki

(8 porcji)

  • 900 g filetów z dorsza, pokrojonych w paski (2 cm)
  • 4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka mąki
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • biały pieprz

Przygotowanie

Przesiać do miski wszystkie suche składniki.

Powoli dolewać piwo.

Energicznie wymieszać.

Odstawić na 1 1/2 godziny.

Rozgrzać olej do temperatury 190 C.

Ubić białko i dodać do mąki.

Wymieszać dokładnie tworząc rzadkie ciasto.

Zanurzyć ryby w cieście.

Łyżką cedzakową wyłożyć rybę do gorącego oleju.

Smażyć przez 2 1/2 – 3 minuty, aż się przyrumieni.

Wyjąć na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem (do osączenia).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *