Składniki
- 1 duży karp
- 1 słoiczek chrzanu
- 1 szklanka śmietany
- 5 dkg mąki
- sok z cytryny
- zielona pietruszka
- olej do smażenia
- cukier
- sól
Przygotowanie
Karpia oczyścić, umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć mąką.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone porcje ryb, dodać 1/8 litra wody.
Dusić na bardzo małym ogniu około 20-30 minut.
Pod koniec duszenia dodać słoiczek chrzanu i śmietanę, doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny i jeszcze moment gotować.
Wyłożyć ostrożnie na półmisek, przybrać zieleniną.
Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką.
Rybę podawać na gorąco.