Ryba duszona z chrzanem

Składniki

  • 1 duży karp
  • 1 słoiczek chrzanu
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 dkg mąki
  • sok z cytryny
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Karpia oczyścić, umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć mąką.

Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone porcje ryb, dodać 1/8 litra wody.

Dusić na bardzo małym ogniu około 20-30 minut.

Pod koniec duszenia dodać słoiczek chrzanu i śmietanę, doprawić do smaku solą ,  cukrem i sokiem z cytryny i jeszcze moment gotować.

Wyłożyć ostrożnie na półmisek, przybrać zieleniną.

Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką.

Rybę podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *