Rolmopsy śledziowe

Składniki

  • 500 g matiasów
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 cebule
  • 1 marchewka
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka cukru
  • listki laurowe
  • ziarnik ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • wykałaczki

Przygotowanie

Ogórki pokroić w kostkę a cebulę w krążki.

Połowę cebuli wymieszać z ogórkiem i rozłożyć na płatach śledziowych, które zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.

Ułożyć śledzie w słoiku i zalać je octem wymieszanym z resztą cebuli, 300 ml wody, solą, cukrem oraz oliwą.

Dodać jeszcze pokrojoną marchewkę ziele angielskie i listek laurowy.

Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *