Składniki
- 4 pstrągi (po 25-30 dag)
- liść laurowy
- 25-30 dag włoszczyzny
- cytryna
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- ziele angielskie
- cukier
- 2 łyżki żelatyny
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, podzielić na pół, zwinąć w ruloniki, pospinać wykałaczkami. Jarzyny obrać, pokroić w słomkę, zalać litrem wody, dodać przyprawy i ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru włożyć roladki i gotować 25 minut. Na końcu wlać wino i namoczoną w zimnej, przegotowanej wodzie żelatynę, zagotować. Ostrożnie przełożyć ryby na półmisek, przybrać ugotowanymi jarzynami i zalać tężejącą galaretą. Odstawić w chłodne miejsce.
Podawać z cytryną i białym pieczywem.