Roladki z pstrąga w białym winie

Składniki

  • 4 pstrągi (po 25-30 dag)
  • liść laurowy
  • 25-30 dag włoszczyzny
  • cytryna
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • ziele angielskie
  • cukier
  • 2 łyżki żelatyny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, podzielić na pół, zwinąć w ruloniki, pospinać wykałaczkami. Jarzyny obrać, pokroić w słomkę, zalać litrem wody, dodać przyprawy i ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru włożyć roladki i gotować 25 minut. Na końcu wlać wino i namoczoną w zimnej, przegotowanej wodzie żelatynę, zagotować. Ostrożnie przełożyć ryby na półmisek, przybrać ugotowanymi jarzynami i zalać tężejącą galaretą. Odstawić w chłodne miejsce.

Podawać z cytryną i białym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *