Roladki z łososia

Składniki

  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 mały ogórek
  • 1 limonka
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 30 dag marynowanego lub wędzonego łososia pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 6-8 liści sałaty do dekoracji

SOS

  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Szpinak umyć, krótko obgotować we wrzącej wodzie. Wyjąć, liście rozpłaszczyć dłonią, ogonki odciąć.

Ogórek umyć, pokroić w zapałkę. Limonkę umyć, pokroić w kosteczkę razem ze skórką. Miętę opłukać i drobniutko posiekać.

Przygotowane składniki rozłożyć na plastrach łososia, zwinąć roladki, ostrym nożem przekroić na pół. Ułożyć na liściach sałaty.

W miseczce wymieszać składniki sosu, podawać osobno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *