Składniki
- 3 garście świeżego szpinaku
- 1 mały ogórek
- 1 limonka
- 2 gałązki świeżej mięty
- 30 dag marynowanego lub wędzonego łososia pokrojonego w cieniutkie plasterki
- 6-8 liści sałaty do dekoracji
SOS
- 10 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Szpinak umyć, krótko obgotować we wrzącej wodzie. Wyjąć, liście rozpłaszczyć dłonią, ogonki odciąć.
Ogórek umyć, pokroić w zapałkę. Limonkę umyć, pokroić w kosteczkę razem ze skórką. Miętę opłukać i drobniutko posiekać.
Przygotowane składniki rozłożyć na plastrach łososia, zwinąć roladki, ostrym nożem przekroić na pół. Ułożyć na liściach sałaty.
W miseczce wymieszać składniki sosu, podawać osobno.