Składniki
- 40 dag wędzonego łososia norweskiego
- 25 dag krewetek norweskich
- 2 awokado
- 10 dag rukoli
- 10 dag majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- sos tabasco
Przygotowanie
Krewetki ugotować, osączyć, pokroić. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny (nieco odłożyć do dekoracji).
Połączyć krewetki, awokado i majonez, wymieszać za pomocą szpatułki. Posolić, doprawić odrobiną sosu tabasco i ponownie wymieszać.
Na folii do żywności ułożyć prostokąt z plastrów wędzonego łososia norweskiego, na nie obficie nałożyć przygotowaną masę. Zwinąć, pomagając sobie folią.
Liście rukoli blanszować 10 sekund we wrzątku, przelać lodowatą wodą, osączyć. Przed podaniem udekorować roladę rukolą i odłożonym awokado.