Składniki
- 45 dag filetów z dorsza
- bułka pszenna
- 4 łyżki mleka
- jajo
- cebula
- łyżka margaryny
- 15 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Włoszczyznę oczyścić i pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w mleku, cebulę zrumienić na margarynie. Filety umyć, zdjąć skórę i zemleć wraz z bułką. Do masy dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Serwetę zmoczyć w zimnej wodzie, wyłożyć na nią masę, uformować wałek, zwinąć i końce związać sznurkiem. Roladę ułożyć na wkładzie, wstawić do wanienki, dodać włoszczyznę i zalać wrzącą osoloną wodą.
Gotować około godziny na wolnym ogniu. Przestudzić w wywarze, wyjąć wałek wraz z wkładem, ostrożnie rozwinąć serwetę, podciąć nożem w miejscach, gdzie mięso przywarło do serwety. Roladę pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Przed podaniem porcje podgrzać w wywarze.
Podawać z gorącymi sosami, np. pomidorowym, chrzanowym, koperkowym, oraz z ziemniakami z wody, a także z ćwikłą, kwaszonym ogórkiem, surówką z pomidorów.