Rolada z dorsza

Składniki

  • 45 dag filetów z dorsza
  • bułka pszenna
  • 4 łyżki mleka
  • jajo
  • cebula
  • łyżka margaryny
  • 15 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić i pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w mleku, cebulę zrumienić na margarynie. Filety umyć, zdjąć skórę i zemleć wraz z bułką. Do masy dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Serwetę zmoczyć w zimnej wodzie, wyłożyć na nią masę, uformować wałek, zwinąć i końce związać sznurkiem. Roladę ułożyć na wkładzie, wstawić do wanienki, dodać włoszczyznę i zalać wrzącą osoloną wodą.

Gotować około godziny na wolnym ogniu. Przestudzić w wywarze, wyjąć wałek wraz z wkładem, ostrożnie rozwinąć serwetę, podciąć nożem w miejscach, gdzie mięso przywarło do serwety. Roladę pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Przed podaniem porcje podgrzać w wywarze.

Podawać z gorącymi sosami, np. pomidorowym, chrzanowym, koperkowym, oraz z ziemniakami z wody, a także z ćwikłą, kwaszonym ogórkiem, surówką z pomidorów.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *