Składniki
- opakowanie mrożonego szpinaku
- łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
- 20 dag łososia w plastrach
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 23×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 °C. Studzimy.
Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada zastygła.
Do rolady możemy wykorzystać tłusty twaróg zmiksowany z chrzanem.
Na cieście szpinakowym można ułożyć pokrojone w plasterki czarne oliwki.