Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
  • 20 dag łososia w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy.

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.

Blachę o wymiarach 23×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 °C. Studzimy.

Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada zastygła.

Do rolady możemy wykorzystać tłusty twaróg zmiksowany z chrzanem.

Na cieście szpinakowym można ułożyć pokrojone w plasterki czarne oliwki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *