Pulpety z dorsza po żydowsku

Składniki

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 1/2 l wywaru z warzyw
  • 2 marchwie
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • 15 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 5 dag rodzynków
  • 1 korzeń pietruszki
  • pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie

Filety z dorsza wyskórować, posolić i odstawić na 10 minut.

Warzywa oczyścić i pokroić w zapałkę.

Połowę selera, pora i cebuli podsmażyć na maśle.

Podsmażone razem z rybą zemleć na drobnym sicie, dodając namoczoną w mleku bułkę.

Do zmielonej masy wbić jajka.

Włożyć namoczone rodzynki.

Doprawić do smaku pieprzem i dokadnie zmiksować.

Pozostałą część warzyw wsypać do garnka z wywarem z warzyw i zagotować.

Masę rybną wyporcjować, uformować i gotować w uprzednio przygotowanym wywarze.

Podawać z ryżem oraz warzywami, w którym gotowały się pulpety.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *