Pstrąg w sosie orzeszkowym

Składniki

  • 4 pstrągi
  • 5 łyżek orzeszków nerkowca
  • 2 łyżki mąki
  • 160 dag masła
  • 6 łyżek białego wermutu
  • 1 i pół łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pstrągi oczyścić, odfiletować, umyć i osuszyć.

Wymieszać mąkę z solą, pieprzem i panierować w niej rybę.

Orzeszki piniowe zbrązowić na patelni.

Smażyć pstrąga na 1/3 masła z obu stron.

Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.

Na patelnię dodać resztę masła i podgrzewać aż stanie się lekko brązowe.

Dodać sok z cytryny oraz wermut.

Doprawić solą i pieprzem.

Dodać orzeszki i natkę.

Pstrągi podawać polane sosem z frytkami i sałatką z pomidorów i sałaty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *