Pstrąg w śmietanie

Składniki

  • 1 pstrąg
  • 1/2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 18 %
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie

Pstrąga pozbawić wnętrzności (pamiętając również o usunięciu czarnej żyły biegnącej wzdłuż kręgosłupa).

Następnie wyjąć pstrągowi oczy.

Płetwy zostawić.

Sprawioną rybę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć ją krótko z obu stron.

Rybę zdjąć z patelni.

Czosnek posiekać.

Wrzucić go na rozgrzany tłuszcz, na którym smażyła się ryba i intensywnie mieszając smażyć go przez około minutę na niezbyt dużym ogniu.

Po tym czasie wlać śmietanę i przez następną minutę mieszać.

Tak przygotowanym sosem polać rybę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *