Pstrąg w marynacie śliwkowej

Składniki

  • 2 kawałki fileta z pstrąga
  • 1,5 śliwki dużej
  • 1,5 łyżeczki powideł śliwkowych
  • sos sojowy
  • 1/6 szklanki wody
  • pasta z papryczek chili
  • miód
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • olej

Przygotowanie

Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka,  a jeszcze się nie rozpadnie.

Dodać  powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki  miodu , pastę z chili  i sos sojowy do smaku.

Dusić aż sos zgęstnieje.

Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku.

Odłożyć 2 łyżeczki sosu.

Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga.

Zostawić w lodówce na godzinę.

Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi, oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać olej i masło.

Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano.

Śliwkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego, położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu.

Po chwili obrócić i chwilę smażyć.

Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *