Składniki
- 2 kawałki fileta z pstrąga
- 1,5 śliwki dużej
- 1,5 łyżeczki powideł śliwkowych
- sos sojowy
- 1/6 szklanki wody
- pasta z papryczek chili
- miód
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- olej
Przygotowanie
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka, a jeszcze się nie rozpadnie.
Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku.
Dusić aż sos zgęstnieje.
Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku.
Odłożyć 2 łyżeczki sosu.
Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga.
Zostawić w lodówce na godzinę.
Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i masło.
Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano.
Śliwkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego, położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu.
Po chwili obrócić i chwilę smażyć.
Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu.