Pstrąg w galarecie

Składniki

  • 4 pstrągi
  • 40 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • pół łyżki soku z cytryny
  • ziele angielskie
  • cukier
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, skropić sokiem z cytryny. Każdy zrolować i spiąć wykałaczką. Z obranej, pokrojonej w słupki włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować dwie szklanki wywaru. Do odcedzonego wrzącego wywaru włożyć zrolowane ryby. Gotować około 30 minut, na końcu dodać wino i żelatynę, doprowadzić do wrzenia.

Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w salaterce lub w miseczkach, obłożyć kawałkami marchewki, selera i pietruszki, zalać roztworem żelatyny. Odstawić do stężenia.

Przed podaniem udekorować listkami pietruszki i plasterkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *