Składniki
- 4 pstrągi
- 40 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 8 łyżeczek żelatyny
- pół łyżki soku z cytryny
- ziele angielskie
- cukier
- liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, skropić sokiem z cytryny. Każdy zrolować i spiąć wykałaczką. Z obranej, pokrojonej w słupki włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować dwie szklanki wywaru. Do odcedzonego wrzącego wywaru włożyć zrolowane ryby. Gotować około 30 minut, na końcu dodać wino i żelatynę, doprowadzić do wrzenia.
Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w salaterce lub w miseczkach, obłożyć kawałkami marchewki, selera i pietruszki, zalać roztworem żelatyny. Odstawić do stężenia.
Przed podaniem udekorować listkami pietruszki i plasterkami cytryny.