Pstrąg po szambelańsku

Składniki

  • 4 średnie sprawione pstrągi
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka jasnego octu winnego
  • 1 cytryna
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • tarta bułka
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek)
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)

Przygotowanie

Ryby opłukać i osuszyć, ułożyć w salater­ce.

Wino ubić z octem, łyżką oliwy, łyżeczką przyprawy i szczyptą soli i piep­rzu, zalać ryby i przykryć folią spożywczą.

Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, od czasu do czasu obracając.

Ryby wyjąć z ma­rynaty i delikatnie osuszyć.

Jajka ubić ze szczyptą soli.

Tartą bułkę wymieszać z po­łową posiekanej zieleniny.

Ryby maczać w jajku i panierować w tartej bułce z ziele­niną.

Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie przykryć, zmniejszyć ogień i dosmażyć.

Cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki.

Rybę posypać pozostałą ziele­niną, na każdej porcji położyć kostkę zim­nego masła i 1-2 plasterki cytryny.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *