Składniki
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka jasnego octu winnego
- 1 cytryna
- 1-2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- tarta bułka
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek)
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)
Przygotowanie
Ryby opłukać i osuszyć, ułożyć w salaterce.
Wino ubić z octem, łyżką oliwy, łyżeczką przyprawy i szczyptą soli i pieprzu, zalać ryby i przykryć folią spożywczą.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, od czasu do czasu obracając.
Ryby wyjąć z marynaty i delikatnie osuszyć.
Jajka ubić ze szczyptą soli.
Tartą bułkę wymieszać z połową posiekanej zieleniny.
Ryby maczać w jajku i panierować w tartej bułce z zieleniną.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie przykryć, zmniejszyć ogień i dosmażyć.
Cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki.
Rybę posypać pozostałą zieleniną, na każdej porcji położyć kostkę zimnego masła i 1-2 plasterki cytryny.