Składniki
- 1 pstrąg
- 1 główka cykorii endywii
- 4 pieczarki
- 4 cienkie plastry boczku
- 1/2 cytryny
- pieprz
- sól
Sos:
- 100 ml śmietany
- 150 ml białego wina
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 1 plasterek boczku
- 2 małe marchewki
Przygotowanie
Pstrąga sprawić, umyć, rozciąć wzdłuż, wyjąć ości i kręgosłup.
Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
Kawałki pstrąga posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć w cienki plaster boczku i zawiązać sznurkiem.
Gotowe porcje zawinąć w folię aluminiową i piec w gorącym piekarniku lub na grillu przez 25-30 minut.
Przygotowanie sosu: cebulę oraz marchewkę umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, a następnie razem z marchewką i cebulą podsmażyć na patelni.
Gdy się zarumienia dolać wino i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w śmietnie i zagęścić nią sos.
Doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i zagotować.
Endywię umyć i pokroić w cienkie paski.
Pieczarki i endywię podawać z rybą.
Tak przygotowanego pstrąga polać sosem i podawać z białym wytrawnym winem.