Pstrąg po myśliwsku

Składniki

  • 1 pstrąg
  • 1 główka cykorii endywii
  • 4 pieczarki
  • 4 cienkie plastry boczku
  • 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól

Sos:

  • 100 ml śmietany
  • 150 ml białego wina
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 plasterek boczku
  • 2 małe marchewki

Przygotowanie

Pstrąga sprawić, umyć, rozciąć wzdłuż, wyjąć ości i kręgosłup.

Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.

Kawałki pstrąga posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć w cienki plaster boczku i zawiązać sznurkiem.

Gotowe porcje zawinąć w folię aluminiową i piec w gorącym piekarniku lub na grillu przez 25-30 minut.

Przygotowanie sosu: cebulę oraz marchewkę umyć i pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w kostkę, a następnie razem z marchewką i cebulą podsmażyć na patelni.

Gdy się zarumienia dolać wino i dusić pod przykryciem około 15 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w śmietnie i zagęścić nią sos.

Doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i zagotować.

Endywię umyć i pokroić w cienkie paski.

Pieczarki i endywię podawać z rybą.

Tak przygotowanego pstrąga polać sosem i podawać z białym wytrawnym winem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *